Summer of Love på Finnmarka

The summer of love 1967

«Kjærlighetssommeren» ble den kalt, sommeren 1967 Det var denne sommeren at titusenvis av amerikansk ungdom valfartet til San Francisco for å slippe det lange håret løst. Det var da verdens urettferdigheter skulle løses med blomster og kjærlighet, hasjpiper og jointer. 1967 var året da Beatles ga ut «Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band», og i California oppsto begrepet «hippie», et ord som skulle beskrive den nye ungdomstrenden som skulle gå som en farsott over hele verden. «Peace and Love» var det det skulle handle om. «Make love not war» var slagordet. Kriger skulle stoppe, ungdom stakk blomster inn i geværløpene til den amerikanske nasjonalgarden og det var kjærlighet som skulle råde. I all framtid. Hippier ble et vanlig syn, først i USA, deretter til Europa og, ja til og med i Steinkjer og Finnmarka. Ungdom hadde faktisk trua på at «Peace and Love» var den rette medisinen i en urolig verden. Og med hånden på hjertet: Er det noe galt med det da? 54 år etter dette bildet ble tatt i hagen i Gamle Kongeveg synes jeg fortsatt at verden trenger mer «Peace and Love», kanskje mer enn noensinne?

Jan Erik Moe

Her kan du se mer – og bestille Egge historielags Årbok 2021